line decor
  
line decor

 
 
 

   

Ovidiu Jumanca

   Ma numesc Ovidiu Jumanca. Sunt în prezent presedintele Asociatiei Vivens, psiholog, instructor Sacro-Gym, facilitator de Constelatii Sistemice, conduc grupuri de autocunoastere si dezvoltare personala, initiator si trainer programe Health & Wellness.

   Am absolvit cu greu liceul Calistrat Hogas din Piatra Neamt, (corigent consecvent la matematica si repetent – in clasa a XI-a). Tot pe perioada liceului  am activat ca basist in trupa de rock – mai precis ’doom metal’ - Dellirium Tremens. Premiu la Festivalul Young Rock for Youngs. (Astazi imi plac acordurile mai linistite si ritmurile mai putin trepidante, dar privesc cu drag si intelegere la acea perioada “zbuciumata”:). E drept ca nu m-am imbalsamat iremediabil in Bach, Korsakov, canturi bizantine si muzica traditionala si de meditatie ci ma inviorez ades si cu cate o piesa de rock de buna calitate!

   Ca sa continuu cu seria laudei-de-sine: sunt licentiat in filosofie (filosofia religiei, cu teza: Filozofiile religioase ale Indiei) absolvent al Facultatii de Litere, Filosofie şi Istorie, sectia Filosofie, Universitatea de Vest din Timisoara, si licentiat in psihologie (cu lucrarea: 'Nebunia misticilor' - de la patologie la sacroterapie) absolvent al Facultatii de Sociologie si Psihologie, sectia Psihologie, Universitatea de Vest din Timisoara. În 2004 am obtinut masterul in Filosofia Stiintei, Facultatea de Stiinte Politice si ale Comunicarii, Universitatea de Vest din Timisoara, (cu disertatia: Filosofia ca terapie la Wittgenstein).

    Absolvent al Cursului de dezvoltare personala si formare in Psihologie de Actiune si Psihodrama, sustinut de Centrul National de Psihologie de Actiune si Psihoterapie din Bucuresti (– cu care am luat o teapa caci nu a fost ulterior recunoscut de catre Colegiul Psihologilor) si in colaborare cu care am condus in Timisoara grupuri de dezvoltare personala si am initiat si sustinut seria de ateliere „Cine sunt eu?".

    Am lucrat ca educator si psiholog in cadrul Fundaţiei Rudolf Walther (centru de plasament), Filiala Timisoara, unde am desfasurat atat sedinte de consiliere individuala, cat si de grup. Am iniţiat şi am condus diverse grupuri de dialog, de susţinere psihologică şi dezvoltare personală, cu copii, adolescenti si tineri cu varste intre 4 si 22 de ani.

   Am făcut două călătorii în India, - prima in 2005 - ce se intind pe durata a noua luni, unde am vizitat si practicat yoga in mai multe centre si ashramuri: Shivananda - Rishikesh, Osho - Poona, Ramana Maharishi – Arunchala,Tiruvannamalai, Aurobindo - Pondichery, Mother - Auroville, Vivekananda – Kanyakumari, Vipassana Course -Dharamsala Himalaya resedinta lui Dalai Lama.  In 2008 am obţinut titlul de profesor de yoga la Sivananda Yoga Vedanta Forest Academy, Neyyar Dam. (Ulterior am tinut cursuri de yoga si tehnici de relaxare si de meditatie in Bucuresti pe baza acestei formari si diplome acreditate la nivel international)

    Deţin gradul II în tehnica tibetană Prananadi. Pe care am abandonat-o intre timp.

   Am fost interesat de metodele traditionale de vindecare si cunoastere  si de paradigmele cosmologice ale diverselor traditii; am explorat acest univers fascinant si diverse tehnici si terapii samanice alaturi de Vernon Foster – medicine-man nativ american tribul Lakota, Angaangaq Lyberth – saman eschimos din Groenlanda, Vladislav Matrenitschy doctor in medicina - Ucraina si Nikolay Oorzhak saman siberian din Tuva. Aceste cautari le-au intalnit pe cele din domeniul psihologiei transpersonale. Primele contacte cu universul samanic le-am avut prin intermediul lui Aurel Mocanu si Ioana Iliut.

   In presa de scandal de la noi am citit despre mine – cu intristare si umor neaos – ca “duc lumea in iad” si “organizez orgii”. Le multumesc celor care au adus o nuanta in plus C.V.-ului meu, facandu-l astfel mai ‘picant’!

   M-am format in metoda Constelatiilor Familiale – Miscarile Sufletului alaturi de Barbara Morgan. ( metoda ce in paranteza fie spus, n-are nici in clin nici in maneca cu astrologia si horscopul, fiind o abordare terapeutica bazata pe constiinta sistemica si viziune holistica).

   Am initiat diverse programe de Wellbeing in cadrul Asociatiei Vivens; dar si cu alti parteneri si colaboratori: Le Club in Bucuresti, Green Village - Sfantul Gheorghe.

   In cautarile mele spirituale din perioada studentiei am avut sansa sa intalnesc din marii nostri duhovnici: Iustin Parvu, Arsenie Papacioc, Teofil Paraian, Ilie Cleopa, Constantin Galeriu, Sofian Boghiu a caror respiratie a inceput sa ma anime tot mai mult in ultimii ani si care, in cele din urma m-a purtat in 2012 si 2013 si spre Muntele Athos unde am facut doua pelerinaje de 3 luni de zile incercand sa ma apropii pe cat am putut de duhul rugaciunii intru Hristos si de tainele spiritualitatii noastre rasaritene.

   In acest moment lucrez la o carte despre pelerinajul meu la Sfantul Munte; si am infiintat Centrul de Spiritualitate Crestina in cadrul Asociatiei Vivens in ale carui activitati va invit sa va implicati alaturi de mine; de asemenea in taberele, pelerinajele si retreat-urile pe care le organizez pentru a cunoaste si a lua contact nu doar cu sclipirile autentice ale altor traditii ci si cu duhovnicii nostri si valorile autohtone.

  In ceea ce ma priveste ma simt norocos si imbogatit de atingerile mele avute cu celelalte traditii spirituale - ce ma ajuta si ma inspira in plus sa-mi centrez tot mai mult  interesul spre psihoterapia si sacroterapia crestin ortodoxa - pe care o consider cea mai valoroasa si eficace forma de terapie, optimizare si actualizare a potentialului uman.  Cred ca autenticele noastre radacini spirituale ce se intind pana la stramosii nostri daco-geti si credinta noastra hristica sunt o adevarata bogatie si un potential inestimabil la care  - inclusiv prin modalitatile noastre moderne -ar trebui sa apelam mai des!

   Urmez in prezent cursuri de formare in Analiza Tranzactionala si m-am inscris la cele de Psihoterapie Crestin Ortodoxa sustinute de maica Siluana Vlad.